„Izvan etiketa: Redefinisanje životnih događaja“

U saradnji sa Institutom Mentis, Fondacijom Krila nade, Udruženjem Tavan, Udruženjem Menssana, Sarajevskim otvorenim centrom (SOC), Društveno-kulturnim centrom (DKC) i  Udruženjem NARKO-NE u DKC-u je održan događaj „Izvan etiketa: Redefinisanje životnih događaja“.

Ovaj događaj pažljivo je organizovan kako bismo istražili i adresirali nevidljive etikete koje okružuju životna iskustva i destigmatizirali narative koji oblikuju naše društvo. Događaj je nastao kao potreba da se obilježi mjesec mentalnog zdravlja, ne samo jednim danom u mjesecu, već radeći cijeli mjesec zajedničkim naporima između Instituta Mentis i grupe uglednih udruženja iz zajednice koji dijele našu posvećenost promicanju razumijevanja, inkluzivnosti i empatije.

Događaj je ponudio: Izložbu inspirativnih metafora koje definišu životna iskustva; Mogućnost da prisutni doprinesu vlastitim metaforičkim izrazima; Angažovane razgovore sa predstavnicima udruženja iz zajednice koji su odigrali ključnu ulogu u stvaranju ovog događaja.

Također naš zajednički  cilj kroz ovu saradnju je i zagovaranje dostupnosti usluga u zajednici, edukacije i osnaživanje pomagačkih profesija  i želja da ohrabrimo sve ljude, koji imaju problem sa mentalnim zdravljem, da potraže stručnu pomoć ukoliko im je potrebna.

Vjerujemo da moć metafora može izazvati stereotipe i stvoriti saosjećajno i inkluzivno društvo. Vaša prisutnost i pogledi bili bi visoko cijenjeni jer težimo zajednički oblikovati narative koji okružuju raznolike životne putanje.

Još jednom se zahvaljujemo Institutu Mentis i svim kolegicama i kolegama, članovima udruženja, prijateljima i posjetiteljima na ovom inspirativnom i korisnom događaju.