30.09. 2022. Međunarodni dan oporavka u Udruženju Proslavi Oporavak

Međunarodni dan oporavka se obilježava 30. septembra svake godine i posvećen je promovisnaju vrijednosti oporavka širom svijeta. Događaji koji se organizuju na ovaj dan, ali i tokom cijelog septembra, Mjeseca oporavka, služe kao mogućnost da razmijenimo iskustva iz različitih etapa puta oporavka i, proslavimo postignute uspjehe. Također to je prilika da dokažemo i pokažemo da je oporavak moguć, da se osobe ovisne o drogama mogu oporaviti, živjeti produktivan i ispunjen život i doprinosti društvu.

U našem Dnevnom centru, na Dan oporavka organizovali smo druženje sa članovima Udruženja, osobama koje podržavaju i žive oporavak. Međusobno smo se upoznali, poslušali priče jedni drugih, podijelili razmišljanja o samoj ideji i procesu nastanka Udruženja, te istakli važnost motivacije u procesu oporavka kao i svih onih pozitivnih promjena koje dolaze sa oporavkom.

Također, članovi su imali priliku da čuju pozitivne primjere življenja osoba koje su u stabilnom oporavku i načinima pružanja podrške za osobe u procesu resocijalizacije i uključivanja u društvo.

Razgovarali smo i o stvarima koje želimo (ot)pustiti u našem životu, koje nas sputavaju i koje bi rado promijenili. Svako je izdvojio jednu ili više stvari koje smo napisali na ljubičaste balone, jer je to boja oporavka, i simbolično (ot)pustili, slanjem balona u zrak.

Proslava Dana oporavka je završena zakuskom i razgovorom članova o planovima za svoju svakodnevnicu te pisanjem poruka osvrćući se na druženje povodom Dana oporavka.

Članovi našeg Udruženja pokazuju da je oporavak stvaran i da znači snagu, strpljenje, podršku i autentičnost.

Udruženje Proslavi Oporavak poziva sve osobe koje se suočavaju sa problemom ovisnosti, kao i članove njihovih porodica da nam se obrate putem naše besplatne i anonimne telefonske linije 0800 28 000, dobiju više informacija o mogućnostima za oporavak, kao i podršku u procesu oporavka.