27.08.2020. SAD: “Ulica Sezam” pokreće web serijal kao pomoć porodicama u nošenju sa ovisnošću roditelja

”Ulica Sezam” je pokrenula novi serijal webinara kako bi adresirali tešku temu.

Možda se sjećate da je ova dječja emisija krajem prošle godine uvela lik po imenu Karli, šestogodišnju muppet, čija se majka bori sa zloupotrebom droga i ovisnošću.

Nova serija proširuje postojeću inicijativu, “Ulica Sezam u zajednicama” (eng. Sesame Street in Communities), kao pomoć djeci da “prevaziđu traumu povezanu sa ovisnošću roditelja”. Namijenjena je porodičnim i dječjim terapeutima, službama za različite hitne slučajeve, vođama u lokalnoj zajednici i sličnim pružaocima usluga.

Djeca će imati pristup video snimcima, radnim listovima (namijenjenim mlađoj djeci i odraslima) i drugim edukativnim materijalima, koji su besplatni i dostupni na engleskom i španskom jeziku.

“Ovisnost roditelja je situacija koje je nevjerovatno teška i koja dovodi do izolacije, sa kojom se suočavaju milioni male djece i njihove porodice”, rekla je dr. Jeanette Betancourt, viša potpredsjednica “Radionice Sezam”, neprofitnog dijela popularne dječije serije. “Naši materijali su dizajnirani tako da pomognu tim porodicama u izgradnji nade za budućnost – a mreže podrške pružaoca usluga su dio koji je od vitalne važnosti u ovoj jednačini.”

Prvi webinar je već održan, ali prema saopštenju za javnost biće organizovana još tri susreta na mjesečnom nivou:

  • 26. avgust – Ovisnost roditelja: Izliječimo porodice zajedno, Jerry Moe, nacionalni direktor programa za djecu Hazelden Betty Ford, ponudiće resurse i strategije koje porodični terapeuti mogu koristiti u svom radu sa porodicama.
  • 30. septembar – Jac Charlier, izvršni direktor alternativnih tretmana za sigurne zajednice Centra za zdravlje i pravdu (eng.Treatment Alternatives for Safe Communities (TASC) Center for Health and Justice) će govoriti o izgradnji svjesnosti i novim pristupima za osobe koje rade u službama za različite hitne slučajeve.
  • 28. oktobar – Vjerski vođa podijelit će kako vjerske zajednice mogu podržati djecu i porodice pogođene roditeljskom ovisnošću.

Pročitajte više na: https://sesamestreetincommunities.org/